Docent: André Verzijlbergh
Tijd: Vrijdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Doelgroep: Beginners en gevorderden
Klik hier voor foto’s van het werk van deze groep.
Seizoen 2024-2025
Buiten de grenzen
De UNESCO-Werelderfgoedlijst bestaat sinds 1972. Inmiddels hebben 192 lidstaten het verdrag ondertekend en zijn er 1073 plaatsen en bouwwerken in deze prestigieuze lijst opgenomen. Het werelderfgoed is een krachtige oproep om de culturele verscheidenheid te beschermen en de vrede tussen landen en gemeenschappen te bevorderen. Werelderfgoed geeft mensen een gevoel van onderlinge solidariteit, omdat ze deel uitmaken van een enkele wereldomvattende gemeenschap. Elke opgenomen plaats is bijzonder uniek en levert een kostbare bijdrage aan het fantastische mozaïek van de culturele en natuurlijke schoonheid van onze aarde.
In dit seizoen maken we een keuze van verschillende plaatsen en bevolkingsgroepen die in deze plaatsen leven, hun architectuur, leefgewoonten en kleding. Wellicht een boeiend en veelzijdig onderwerp. Het beeldend materiaal wordt, zoals vanouds, weer door mij aangeleverd.
- September: Nationaal Park Kakadu, Australië
- Oktober: De gouden tempel van Dambulla, Sri Lanka
- November: Donaudelta, Roemenië
- December: De kashba van Algiers, Algerije
- Januari: Rijstterrassen van de Filppijnse Cordilleras, Filippijnen
- Februari: De Vega archipel, Noorwegen
- Maart: Dal van de benedenloop van de Omorivier, Ethiopië
- April: Historische steden Malaka en George Town, Maleisië
- Mei: Biosfeerreservaat van de monarchvlinder, Mexico
- Juni: Binnen en buiten.
Tijd voor vrije opdrachten aan de hand van stillevens tijdens regenachtige dagen en schilderen op locatie bij zonnig weer, met een drankje natuurlijk.
Werkwijze, materialen en gereedschap
Waterverf is een vluchtig medium, in olie- of acrylverf kun je nog lekker door borstelen, bij aquarel is het een vorm van “Hit and runtechniek” . Een gulden regel is: dat de eerste opzet droog moet zijn voordat er een tweede laag overheen geschilderd wordt, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen….! Even een aantal handelingen op een rijtje:
- Opzet in potlood en uitwerking in waterverf eventueel omlijning met inkt of kleurpotlood. Een nauwkeurige manier van werken, veelal gebruikt bij het vervaardigen van illustraties.
- Het papier nat maken en de verf direct daarna opbrengen, dit geeft boeiende effecten voor een ondergrond met structuren. Deze techniek leent zich uitstekend voor het werken met zout en andere oplosbare stoffen, dit geeft prachtige resultaten.
- De verf zwaarder opbrengen en daarna wegwassen met water.
- Het wit in een aquarel wordt bereikt door het openlaten van verschillende delen. Je kunt ook gebruik maken van een afdekvloeistof of later hoogwitten toevoegen met dekwit.
- Waterverf leent zich ook uitstekend voor het maken van een: “Monotype”, of eenmalige afdruk. Met verf wordt een tekening op een glasplaat gemaakt en direct afgedrukt op papier, dit kan dienen als een ondergrond voor de aquarel.
- Het gereedschap bestaat uit: marter- geiten- of runderharen penselen die veel water vasthouden, een Chinese kwast om te wassen en spalters. Sponzen zijn goed te gebruiken als structuurstempels en tandenborstels om te spatten. Verf in napjes of tubetjes, een bordje als palet.
- Je kunt aquarelleren op aquarelblokken, het papier daarvan is aan alle zijden verlijmd zodat het niet gaat bobbelen tijdens het werken. Als de aquarel droog is kan het papier losgesneden worden. Losse vellen worden nat opgespannen met tape op een multiplexplaat van 10 mm, dat is het stevigst.